Skip to main content

KNJIGA O MILUTINU - DANKO POPOVIĆ

"Knjiga o Milutinu" je najpoznatije delo Danka Popovića, kojim je skrenuo pažnju na sebe i svoj rad, ali kojim je takođe, na jedan jezgrovit način, iz potpuno novog ugla, dočarao period od oko 40 godina, stanje u državi, društvene promene i uticaj svega ovoga na život malog čoveka - šumadijskog seljaka. Dajući Milutinu reč i mogućnost da izrazi svoje mišljenje, stavove i negodovanja, Popović ukazuje na skrivenu i neizrečenu sliku ratova, na heroje i njihov pravi put do ordena na grudima, na njihovu nesreću i gubitke koji nisu uvršteni u pobedu koja se slavi. 

Mnogo godina nakon 1914. godine i početka Prvog svetskog rata, pokušavajući da prekrati vreme u zatvoru, Milutin se mislima vraća na dan kada su zvona zvonila sa svih strana i pozivala ljude u rat. On, glavni protagonist i pripovedač ove knjige, priseća se trenutaka koji su obeležili njegov, ali i živote mnogih drugih. Povratkom u prošlost i pripovedanjem svih događaja koji su usledili nakon tog dana, on pokušava da pronađe odgovore na sva pitanja koja su mučila srpskog seljaka i domaćina, čoveka koji bi se najradije brinuo o svojoj kući i pokućstvu i pustio druge da se bave državnim pitanjima, ostavljajući njega na miru. 

Ovaj neobrazovan, ali veoma mudar i pravedan seljak, kojem je u životu najvažnije odgajiti sina, brinuti se o majci, ženi, imanju, othraniti volove, napuniti ambar žitom i sačuvati obraz, jednostavnim rečenicama nabijenim emocijama donosi strašne slike rata, meri događaje svojim merilima i ukazuje ne samo na besmislenost rata u kojoj je pobeda ostvarena desetkovanjem naroda i stavljanjem omladine u prve redove, već i o lakovernosti naroda koji povedeni idejom rado ostavljaju svoje voljene boreći se i ginući za neke "više" ciljeve koje ni sami sebi ne mogu objasniti. 


Iako govori o sebi, svojoj tragediji i žrtvi koju je podnela njegova porodica, Milutin, u stvari, govori u ime mnogih srpskih seljaka koje je morila ista briga. Njegov glas je glas razuma, onaj koji propituje, zastaje na trenutak kako bi razmislio o smislu pojedinog postupka, događaja, odluka onih koji su na vlasti. Oštro se suprotstavlja heroizmu koji je plaćen hiljadama života i slavi stečenoj porazom drugih. Ali i pored negodovanja i neprihvatanja priče i ideje koju mu nameću drugi, i saznanja da se možda neće vratiti svom domu, on čini isto što i ostali - stavlja glavu u torbu i ide u juriš.

Da rat nije završen potpisivanjem mira zaraćenih strana i da borba za život ne prestaje tog trenutka potvrđuje težak Milutinov život od trenutka kada se iz tog prvog rata vratio kući. Hrabro podižući glavu i poreći se sa siromaštvom i teškim radom koji puni prazan stomak hranom, Milutin ne posustaje. Korača kroz život pomalo tvrdoglav, sa sposobnošću da puno toga razume, ali bez mogućnosti da išta promeni, konstantno se saplićući o nerazumevanje okoline. 

Sa Milutinom, kao i sa mnogim "malim" ljudima, sudbina se strašno poigrala. Učinio je i dao sve za državu, ali mu ona i vlast nisu pružili ništa zauzvrat, kako bi mu, makar malo, olakšali muke. Njegova borba se ne poštuje, a ordenje na grudima ne ceni. Bez imalo nade za bolje sutra, trune u zatvoru, iščekujući dan kada će se pridružiti svom sinu jedincu, ostavljajući ženu kod kuće, da samuje u mračnoj kući i iščekuje smrt. Na Milutina će mnogi brzo zaboraviti - on je samo jedna kap u moru, samo jedan od mnogih - mali i potpuno nevažan. 

"Knjiga o Milutinu" je pravi antiratni roman. Svaki rat počinje oduševljenjem, idejom za koju se nazdravlja u kafani, a vodi ga narod, upravljan palicom manjine, koji se veoma brzo otrezni i uvidi da je borba za ideal krvava i teška, a cena rata gubitak mnogih generacija. Iskustvo starijih, prekaljenih boraca se ne računa, njihovo odvraćanje se smatra kukavičlukom, a suprotstavljanje ideji potvrda o neprijateljstvu. Prave slike rata otkrivaju se tek na bojištu, sa puškom u ruci i saznanjem da svaki sekund može biti poslednji, a povratak kući neostvariv. A svi oni koji se i budu vratili iz nekog novog rata doživeće sudbinu onih o čije su se reči i upozorenja oglušili - gledaće svoju decu kako ginu u ime interesa onih koji bojište sa njima nisu delili, ali koji na kraju rata potpisuju mir i čije se ime upisuje u knjigu istorije kao pobedničko. 

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

OČEVI I OCI - SLOBODAN SELENIĆ

Život jednog čoveka sastoji se, između ostalog, i iz velikog broja trenutaka u kojima mora doneti odluku, napraviti izbor. Tim svojim odlukama on bira u kojem pravcu će teći njegov život i kakva će osoba biti.  Ali šta je sa onim što čovek nije mogao sam izabrati, a ipak nosi u sebi čitavog života i što ga na neki način definiše? Ime, nacionalnost i veroispovest ne biramo sami, to nam je rođenjem dato i zavisi samo od izbora naših roditelja i zemlje u kojoj se rodimo ili iz koje su naši preci. Uprkos saznanju da izbor nismo sami napravili kroz život koračamo osvrćući se kada čujemo da neko izgovori ime koje nam je pri rođenju dato, govorimo jezikom koji najbolje razumeju naši sunarodnici , poštujemo običaje i verujemo onako kako su nas učili odmalena. Šta biva onda kada to što jesmo, od samog rođenja, postane preveliki teret za nas, koža iz koje je nemoguće izaći? Glavna tema Selenićevog romana Očevi i oci jeste pripadanje jednom narodu, njegovoj kulturi i mentalitetu, susret dveju

AUTOBIOGRAFIJA - BRANISLAV NUŠIĆ

Moram priznati da je moj prvobitni plan bio da ovu recenziju preskočim. Ne zato što nemam šta o ovoj knjizi reći, već zato što smatram da je sve ono najbitnije već rečeno, i da bi možda prikazi pojedinih delova ovog izvanrednog dela bili dovoljni da svi oni  do čijih ruku ova knjiga još nije došla odmah pohitaju u potragu za istom. Ali onda  sam   uhvatila sebe u razmišljanju o tome šta bih ja, da imam iole talenta za pisanje na ovakav humorističan način, izdvojila iz svog života i stavila na papir. Iskreno, ukoliko ste ikada obratili pažnju na sebe ili ljude kojima ste okruženi, primetili biste, poput mene, da se svi mi rado prisećamo onih delića naših života koji su ispunjeni nekom dosetkom, šalom ili neugodnom situacijom u kojoj smo se našli, koja nas je naučila pameti ili iz koje smo izvukli deblji kraj. Sve te trenutke rado prepričavamo, pokušavajući da se prisetimo najsitnijih detalja i koristeći reči kojima bismo sve to dočarali drugima, uvlačeći ih u našu priču i izazivajući u